Rasstandard Kleinspitz

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).

Användningsområde

Rasen är i första hand en sällskapshund som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer. Den gillar att träna och aktiveras inom många områden, till exempel agility, nosework, rallylydnad, freestyle, lydnad och viltspår.

Hälsa

Tysk spets anses generellt vara en frisk ras. Vid avel bör dock bägge föräldradjuren vara fria från patella luxation (lösa knäleder, som förekommer i rasen) samt ögonlysta utan anmärkning.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har stabil mentalitet med stor familjekänsla. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. Då den är en varnare med viss vaktinstinkt har den lätt att börja skälla men har relativt låg jaktinstinkt.

Storlek och utseende

Mankhöjd: 27 cm, +- 3 cm. Tysk spets kännetecknas av sitt karakteristiska käcka utseende med rävliknande huvud med pigga ögon och tjock vacker dubbel päls. Öronen ska vara små, spetsiga och tätt sittande, den yviga svansen ringlar sig upp över ryggen. Det finns många färger, och de som är godkända finns att läsa i rasstandarden
.

Pälsvård

Pälsen är tjock och tät men lättskött. Den är smutsavstötande men bör borstas och kammas från hårbottnen hela vägen upp, en gång i veckan. Viktigt att börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hanteringen.